Att vara lycklig

Jag har tänkt mycket på det här med lycka senaste tiden. Det jag har kommit fram till är att det handlar mycket om att uppskatta nuet och att varken älta dåtiden eller oroa sig för framtiden. Att vara genuint lycklig är ingen konstant, utan en känsla som man känner då och då.

Micael Dahlén (som för övrigt är en väldigt klok människa) intervjuades i DN för några månader – en artikel som jag verkligen reflekterat över. Han menar att vi människor är så upptagna av lycka för att vi kan, och det gör att vi alltid funderar över vad som kan bli bättre.

”Vi tror att vi är olyckligare än vi är eftersom vi tänker att vi borde vara lyckligare än vi är”

Det finns alltid saker som kan vara bättre, men det finns också mycket som är bra just nu. Och det är det som vi bör fokusera på. Ingen kan gå tillbaka i tiden och ändra det som varit. Och ingen vet vad som händer nästa vecka, nästa månad eller nästa år?

En annan klok person är Mo Gawdat, en högt uppsatt affärschef på Google som gjort en algoritm på vad lycka faktiskt är.

Lycka handlar inte om vad världen ger dig. Lycka handlar om vad du tänker om det som världen ger dig

Det Mo Gawdat menar är att våra förväntningar på livet spelar en nyckelroll i hur vi uppfattar att vi har det. Om ditt liv möter förväntningarna blir du lycklig, men om förväntningarna är högre än verkligheten blir du istället olycklig.

Jag är en person som har väldigt lätt till känslor, och jag känner mig trygg i att jag inte är lycklig som en konstant. Jag vet att jag är upp och ner, jag är okej med att jag behöver gråta ut då och då. Sen kommer de där tillfällena då man är innerligt glad, och varenda gång när jag känner den där euforin i kroppen, då uppskattar jag den till fullo. Det är speciella tillfällen i livet, som man minns och blir varm i kroppen när man tänker tillbaka på dem.

Att skapa moments snarare än att tro att livet alltid ska vara perfekt, det är nog den bästa förutsättningen man kan ha för att uppskatta livet precis som det faktiskt är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *